6 d’abril del 2010

PUYAL VEU EL CATALÀ EN PERILL

"O ens arremanguen o perdrem la llengua". Joaquim Maria Puyal sempre transmet, fins i tot quan fa ganyotes. Ahir, abans de ser investit com a doctor honoris causa per la Universitat Rovira i Virgili, en va fer una de grossa, una en senyal de desaprovació. Anava pels qui, segons va dir, sent persones de projecció pública "menyspreen la llengua" parlant amb incorrecció. Puyal no va posar noms. Però el seu missatge interpel·lava directament noms protagonistes de la societat catalana: gent de pes al món econòmic, social i polític.

"Són persones capdavanteres a la societat, que prescriuen comportaments. Però en canvi parlen la llengua plena d'incorreccions, amb un menyspreu que a mi em sembla impropi de la dignitat i el prestigi que una llengua ha de tenir dels seus parlants", va criticar Puyal. I encara va dir més. Al seu parer, la raó d'aquesta "manca de respecte" és l'escassa "consciència lingüística dels catalans", l'acomplexament cultural del país. "Hem rebaixat la dignitat de la llengua fins a un nivell vergonyós", va advertir el mestre de les ones, que va recordar que "si estimem el país, la llengua és un element troncal de la nostra cultura".

Per a qui des del 1976 retransmet els partits del Barça en català, estimar i protegir la llengua no significa anar contra cap altra. En tot cas, això sí, Puyal va voler deixar clar que la base de l'èxit en comunicació no és la llengua que s'utilitza, sigui quina sigui, sinó el missatge i la feina ben feta. "La llengua va darrere de l'ofici. I això és viure una llengua amb normalitat", va dir.

Qui ha apadrinat primeres espases del periodisme a Catalunya també va fer "sonar l'alarma" pel mal moment que, al seu entendre, travessa la professió. Per reconduir la situació, va demanar més rigor, més criteri i més protecció deontològica davant dels interessos empresarials i polítics. "La professió s'ha d'organitzar més, i fer anar més els colzes", va concedir, fent un símil amb el jugador de futbol que defensa la seva posició davant d'un contrari.

Mestratge reconegut

Puyal, que amb la seva trajectòria professional s'ha convertit en un estendard de la comunicació en català, va veure reconegut ahir el seu mestratge i el seu "amor per la llengua i el país" amb el doctorat honorífic de la URV. Envoltat d'amics de professió i família, el periodista va desplegar en la seva intervenció tots els dots de seducció comunicativa que han establert càtedra. Micro en mà, Puyal va amanir el seu discurs amb falques audiovisuals, i per moments va semblar que convertia el paranimf de la Universitat de Tarragona en el plató d'Un tomb per la vida.

Font: Avui